Mintkyssar & Knäck

Nu ska jag och syster Carola pyssla lite och göra mintkyssar och knäck.

Mintkyssar:
4 dl florsocker
1 dl kallt vatten
1 tsk ättiksprit
10 droppar pepparmintsolja
50g mörk blockchoklad

Tillagning:
1. Blanda florsocker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka blandningen i ca 10 minuter till 115 grader. (Använd termomenter eller doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockerlag mella nfingrarna och för isär dem. Blandningen ska "tråda" sig.)
3. Häll upp sockerblandningen i en oljad skål (Använd neutral matolja.)
4. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat lite. Arbeta in med en gaffel.  Sätt skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det blir tjockt.
5. Klicka upp massan i små klickar på bakplåtspapper och låt den stelna.
6. Smält blockchockladen i mikrovågsugn.
7. Lägg en klick blockchocklad på varje pepparmintspastill med hjälp av tesked.

Förvara pastillerna i en burk med bakplåtspapper mellan varje lager.




Knäck:

Både jag och syster föredrar utan hackad mandel så vi kör utan, men funker även med det i!

50 g (3/4) sötmandel
1,5 msk smör/margarin
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde

skålla, skala och hacka mandeln.
Blanda smör, socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka och rör tills en droppe smet i kallt vatten kan formas till en kula.
Blanda mandeln och häll upp i formarna.
Låt stelna och svalna.


Kommentarer
Postat av: Anonym

har du recept på knäckebröd?

2010-12-23 @ 21:55:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0